Image default
Биласизми?

Ramazonda toʻgʻri ovqalanishni 9 ta oltin qoidasi!

Ramazon oyida toʻgʻri ovqatlanish muhim ahamiyatga ega. Uzoq soatlik ochlikdan soʻng, turli taomlarga boy iftorlik dasturxoni bizning Ramazonda sogʻlom ovqatlanish haqidagi orzularimizni yoʻqqa chiqarishi mumkin. Ramazonda toʻgʻri ovqatlanish haqida bilish juda muhimdir!

Ramazonda sogʻlom ovqatlanish va oshqozon ichak tizimi salomatligini saqlash uchun quyidagi tavsiyalarga amal qiling:

  1. Taomlanishni xurmodan boshlang
    Xurmo — bu roʻza paytida kun davomida energiya bilan taʼminlaydigan uglevodlarning manbai hisoblanadi. Xurmo mevasi tolalari ovqat hazm qilish traktini ishlashini tartibga soladi. Bundan tashqari, xurmo magniy va kaliyga boy.
  2. Koʻp miqdorda suv iching
    Ayniqsa issiq havoda tanangizni suv bilan taʼminlash uchun yetarli miqdorda suv ichish juda muhimdir. Kun davomida chanqamaslik uchun ogʻiz ochilgandan keyin va saharlikdan oldin yetarlicha suv iching. Ovqatlanish uchun ruxsat berilganda 5-8 stakan suv ichishga harakat qiling.
  3. Chanqatadigan ovqatlar va mahsulotlardan saqlaning
    Tuzli ovqatlar, konservalar, tuzlangan yongʻoqlar, bodringlar, baliqlardan saqlaning. Bundan tashqari, ziravorlarga boy ovqatlardan saqlaning, chunki ular sizda chanqoq hissini chaqiradi. Koʻproq meva va sabzavotlarni isteʼmol qiling, ular organizmning suv zaxiralarini yangilaydi va toʻldiradi.
  4. Sekin, shoshmasdan iftorlik qiling.
    Uzoq muddatli ochlikdan soʻng, tanaga katta miqdordagi oziq-ovqat tushishi – stressdir. Moʻtadil boʻlishga harakat qiling, iftorni xurmo, suv bilan boshlang, keyin shoʻrva, salat yeyishingiz mumkin. Bir muncha vaqt oʻtgach, asosiy taomga oʻting. Ortiqcha ovqatlanish ovqat hazm qilishda muammolar va oshqozon ogʻrigʻiga sabab boʻlishi mumkin.
    Iftorni iliq shoʻrva bilan boshlash roʻza tutgandan keyin eng yaxshi ovqat boʻlib, organizmning ozuqaviy moddalarini toʻldiradi va tanani ogʻirroq ovqatlar uchun tayyorlaydi.
  5. Taomingizda barcha kerakli nutriyentlar mavjudligiga ishonch hosil qiling
    Oqsillar, sabzavotlar, yormalar, mevalar va foydali yogʻlar kabi ovqatlar boʻlishi kerak.
  6. Sogʻlom ovqatlarni tanlang
    Ratsioningizda don, yormalar, tovuq goʻshti, yogʻsiz goʻsht, baliq, zaytun moyi va mevalar boʻlishi kerak. Qovurilgan, shoʻr va yogʻli ovqatlardan saqlaning. Goʻsht, dukkaklilar, tuxum va sut mahsulotlari oqsilga boy. Ushbu oziq-ovqat mahsulotlaridan kamida bittasini har kuni isteʼmol qilishingiz kerak.
  7. Shirinliklardan saqlaning
    Iftordan keyingi shirinliklar qorinda gaz toʻplanishiga sabab boʻladi va ovqat hazm qilishni buzadi. Bundan tashqari, u qondagi glyukoza miqdorini oshiradi, bu esa shirinliklarga boʻlgan ehtiyojni yanada oshiradi. Shuning uchun iftorlikdan 2–3 soatdan keyin shirinliklarni isteʼmol qilish tavsiya etiladi. Shirinliklarni foydaliroq mahsulotlarga: xurmo, quruq mevalar, shirin mevalar bilan almashtirish kerak.
  8. Qahva (kofe) ichishdan tiyiling
    Ramazon oyida bosh ogʻrigʻi va uyqusizlikka yoʻl qoʻymaslik uchun kofe isteʼmol qilishni kamaytirishga harakat qiling.
  9. Kuniga uch marta ovqatlanish
    Ramazon oyida ham kuniga uch mahal ovqatlanish muhim ahamiyatga ega, bunda iftorlik, saharlik va ular orasida yengil tamaddi qilib olish kerak. Asosiy ovqatlanishingizni uch qismga boʻling. Uchdan bir qismi murakkab uglevodlar, uchdan biri yogʻsiz goʻsht yoki baliq, qolganlari esa sabzavot. Bu sogʻlom muvozanatli ovqatlanish boʻladi.

МАВЗУГА ОИД

Савол беринг, жавоб берамиз

admin

УЙДА ЎТИРИБ ИШ СТАЖИГА ЭГА БЎЛИШ МУМКИНМИ?

admin

Паранжи

admin

1941 — 1945 ЙИЛЛАРДАГИ УРУШ ҚАТНАШЧИЛАРИ ҲОЗИРГИ ВАҚТДА НЕЧА КИШИ?

admin